Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osc10
|
Wysłany: Sob, 24 Mar 2018, 14:01 Temat postu: Umowa o zlecenie a umowa lojalnościowa |
|
|
Witam wszystkich serdecznie,
jest to mój pierwszy post na tym forum więc mam nadzieje, że nie łamie on zasad. W każdym razie będę wdzięczny jeżeli, któryś z użytkowników podpowie mi coś nt. mojej sytuacji. Więc...
Mój pracodawca zatrudnia mnie w ramach umowy cywilno-prawnej (umowa o zlecenie). Jednocześnie przy podpisywaniu umowy podpisałem umowę lojalnościową o zakazie konkurencji. Mówi ona, że musze powstrzymać się od działalności konkurencyjnej w okresie trwania współpracy jak i przed 3 miesiące po jej zakończeniu. Jednocześnie pracodawca zamieścił informacje, że "Współpracownikowi nie przysługuje żadne dodatkowe wynagrodzenie lub odszkodowanie". W związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy taka umowa jest ważna ? Dodam, że mam tutaj jeszcze zapis, który mówi o tym, że jeżeli z których kolwiek postanowień zostanie uznane za nieważne lub bezskuteczne to umowa będzie obowiązywała w pozostałym zakresie.
Dla mnie jest to dziwne, że powstrzymuje się od pracy w innej firmie z uwagi na informacje poufne nie mając żadnego odszkodowania. Aczkolwiek z drugiej strony podpisałem (niestety) tą lojalkę. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Sob, 24 Mar 2018, 16:59 Temat postu: |
|
|
Niestety, odszkodowanie przysługiwałoby gdyby taka umowa została zawarta przy umowie o pracę. Jako, że jest to umowa zlecenie decyduje treść umowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|