Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marriom
|
Wysłany: Sob, 04 Paź 2008, 10:25 Temat postu: Niepełnoletni w pracy - branża monopolowa |
|
|
Zamierzamy razem ze wspólnikiem otworzyć kolejny sklep monopolowy. Zgłosiła się do nas do pracy dziewczyna , która kończy 18 lat dopiero w lutym 2009 roku. Oznacza to, że obecnie nie jest ona pełnoletnia. Czy możemy ją zatrudnić w naszym sklepie jako samodzielnego sprzedawcę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoshaglava
|
Wysłany: Nie, 05 Paź 2008, 13:59 Temat postu: |
|
|
Zgodnie z art. 190 § 1 Kodeksu pracy młodocianym w rozumieniu kodeksu jest osoba, która ukończyła 16 lat, a nie przekroczyła 18 lat.
Zgodnie z art. 204 § 1 Kodeksu pracy nie wolno zatrudniać młodocianych przy pracach wzbronionych, których wykaz ustala w drodze rozporządzenia Rada Ministrów.
Wykaz prac wzbronionych zawiera załącznik nr 1 do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 sierpnia 2004 r. w sprawie wykazu prac wzbronionych młodocianym i warunków ich zatrudniania przy niektórych z tych prac (Dz. U. z 2004 r. Nr 200, poz. 2047).
W załączniku do Rozporządzenia – Wykazie prac wzbronionych młodocianym wskazano m. in. prace zagrażające prawidłowemu rozwojowi psychicznemu.
Według załącznika wzbronione jest wykonywanie przez młodocianych prac, przy których mógłby być zagrożony dalszy prawidłowy rozwój psychiczny młodocianych, w szczególności prace związane z produkcją, sprzedażą i konsumpcją wyrobów alkoholowych, w tym obsługa konsumentów w zakładach gastronomicznych.
Wzbronione są również m. in. prace związane z produkcją, sprzedażą i reklamą wyrobów tytoniowych.
Zaznaczyć należy, iż zatrudnianie pracowników młodocianych jest obwarowane wieloma ograniczeniami i obowiązkami po stronie pracodawcy, które zawarte są w dziale dziewiątym Kodeksu pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marriom
|
Wysłany: Pon, 06 Paź 2008, 17:21 Temat postu: Niepełnoletni w pracy - branża monopolowa |
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie w poruszanej wcześniej kwestii.
W związku z tym, iż bardzo nam zależy na podjęcie współpracy z omawianą "nieletnią" czy możemy zatrudnić ją na umowę zlecenie do czasu ukończenia 18 lat? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arall
|
Wysłany: Pon, 08 Paź 2012, 19:56 Temat postu: |
|
|
Nie, ponieważ w tym przypadku byłaby to praca podporządkowana, wymagająca nawiązania stosunku pracy, którego nie można zastępować cywilnoprawnym zatrudnieniem (np. umową zlecenia). |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Pon, 08 Paź 2012, 20:34 Temat postu: |
|
|
Hmm, a na datę pytania użytkownik ''Arall" spojrzał? Zostawiam jednak ze względu na przydatność odpowiedzi dla innych userów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arall
|
Wysłany: Nie, 21 Paź 2012, 20:01 Temat postu: |
|
|
Moderatorze !Nie było mnie 6 lat i z rozpędu odpowiedziałem. Ale takie pytania są chyba nadal akutalne? Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Nie, 21 Paź 2012, 20:18 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że tak. Przecież to napisałam , |
|
Powrót do góry |
|
 |
OlekZ
|
Wysłany: Wto, 05 Maj 2015, 16:37 Temat postu: |
|
|
Ja właśnie przeczytałem ten temat. Szukałem rozwiązania w podobnej sytuacji i ten temat rozjaśnił mi w głowie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
OlafGruber
|
Wysłany: Wto, 14 Lut 2017, 10:14 Temat postu: |
|
|
No niestety. Nieznajomość prawa przez młodocianych często wykorzystują pracodawcy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania2302
|
Wysłany: Pon, 13 Sty 2020, 09:36 Temat postu: |
|
|
Czy świadcząc uslugi-dzwigowe, mogę zatrudnić na praktykę zawodu? |
|
Powrót do góry |