• Autor: Artykuł Partnera
Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych (ZFŚS) to środki przeznaczone na wsparcie socjalne pracowników, emerytów i ich rodzin. Zasady tworzenia i funkcjonowania ZFŚS określa Ustawa z dnia 4 marca 1994 r. o Zakładowym Funduszu Świadczeń Socjalnych. Zgodnie z jej przepisami, pracodawcy zobowiązani są do:
Do najczęstszych form pomocy należą:
Z kolei benefity pracownicze finansowane ze środków własnych to świadczenia oferowane przez firmę niezależnie od funduszu socjalnego. Pracodawca może samodzielnie decydować, jakie benefity wdrożyć, a ich przyznawanie nie wymaga stosowania kryteriów obwiązujących przty ZFŚS. Popularne benefity to na przykład dofinansowanie dojazdów do pracy czy karty lunchowe.
Odpowiedź brzmi: tak, ale pod pewnymi warunkami.
Aby karta podarunkowa mogła zostać sfinansowana z ZFŚS, jej przyznanie musi być uzależnione od sytuacji materialnej pracownika. Jeśli najlepiej zarabiający otrzymają taki voucher na 500 zł, osoby z mniejszymi zarobkami powinni dostać kartę opiewającą na większą kwotę. Jednak ustawa nie reguluje, o ile większą.
Co więcej, karty podarunkowe finansowane z ZFŚS nie mogą być wymienne na gotówkę, a ich przeznaczenie powinno mieć charakter socjalny, np. na zakup żywności czy świątecznych upominków. Taka karta nie może być możliwa do wykorzystania np. na sfinansowanie szkolenia czy kursów zawodowych, o ile nie mają charakteru socjalnego (czyli nie służą poprawie sytuacji życiowej pracownika, a jedynie jego rozwojowi zawodowemu).
Z kolei karty podarunkowe finansowane ze środków obrotowych firmy mogą być przekazywane bez ograniczeń i przyznawane wszystkim pracownikom na równych zasadach.
Współczesny rynek pracy wymaga od pracodawców oferowania czegoś więcej niż standardowe wynagrodzenie. Benefity pracownicze mają wiele zalet: zwiększają zaangażowanie, satysfakcję i lojalność, wspierają rekrutację i działania retencyjne, poprawiają wizerunek pracodawcy…
A do tego mogą obniżyć koszty pracodawcy. W jaki sposób?
Karta lunchowa – idealny benefit pracowniczy
Jednym z coraz popularniejszych jest karta lunchowa. To forma dofinansowania posiłków, której korzyścią jest nie tylko pełen brzuch. Wśród powodów, dla których warto ją wprowadzić, znajdują się:
Benefit żywieniowy to jeden z najlepszych, które może zaoferować pracodawca. Wpływa pozytywnie na samopoczucie zespołu, obniża koszty pracodawcy i buduje pozytywny wizerunek firmy. A ze względu na zwolnienia podatkowe, to narzędzie do skutecznej walki z presją płacową.
Zapytaj prawnika
Kodeks pracy