Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kapanika
|
Wysłany: Wto, 28 Kwi 2009, 21:13 Temat postu: wypadek przy pracy -umowa o dzieło |
|
|
Potrzebuję pilnie porady.
Trzy tygodnie temu uległam wypadkowi na terenie pracy. Byłam wychowawczynią świetlicy i podczas zajęć zostałam uderzona przez ucznia piłką w oko, w wyniku czego odkleiła mi się siatkówka. Przeszłam operację oka, za dwa miesiące czeka mnie druga.
Niestety byłam zatrudniona przez dyrektorkę szkoły na umowę o dzieło.
O całym zdarzeniu poinformowałam przełożoną w dzień wypadku.
Czy mogę się strać o odszkodowanie?
A może mogę pozwać rodziców ucznia, który celowo rzucił we mnie piłką?
Tym bardziej, że od dłuższego czasu zgłaszałam im i dyrektorce,że chłopak potrzebuje pomocy psychologa.
Jestem w trudnej sytuacji finansowej.W maju miałam wyjechać do pracy jako babysitter, ale w związku z operacją jest to niemożliwe.
Bardzo proszę o odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewania Ekspert

|
Wysłany: Wto, 28 Kwi 2009, 21:31 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem powinnas zaczac od żądania uznania umowy o dzieło za nieważną i żądania zmiany jej charakteru na umowę o pracę, bądź umowę - zlecenie.
Czy - jako wychowawczyni świetlicy podlegałaś niejako "służbowo" pod dyrektorkę? Czy musialas wykonywac jej polecenia? Jesli tak - to umowa miala charakter umowy o pracę! Stosunek "przelozony-podwladny" jest charakterystyczny dla umowy o pracę.
kapanika napisał: |
O całym zdarzeniu poinformowałam przełożoną w dzień wypadku.
|
To sa bardzo istotne zagadnienia - bo jesli spowodujesz zmiane charakteru zawartej umowy (moim zdaniem - umowa o dzieło absolutnie nie miala tu racji bytu!! Z uwagi na to, czym sie charakteryzuje) - to być moze mogłabys żądać odprowadzenia zaległych składek ZUS, żądać uznania zdarzenia za wypadek przy pracy, po czym wnioskowac o świadczenia z ustawy "wypadkowej".
Ale - przy umowie o dzieło - nie ma szans. Tyle, ze jak mówie - umowa o dzieło była zawarta niesłusznie.
Mysle, ze gdybys zwrocila sie z tym problemem (zmiany umowy) do PIP to moze by pomogli?
Poczytaj TU: http://www.google.pl/search?q=umowa+o+dzie%C5%82o+a+umowa+zlecenie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a _________________ "Bo wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy."
(Kubus Puchatek) |
|
Powrót do góry |
|
 |
arisa Ekspert

|
Wysłany: Sro, 29 Kwi 2009, 07:50 Temat postu: Re: wypadek przy pracy -umowa o dzieło |
|
|
kapanika napisał: | Byłam wychowawczynią świetlicy |
Moim zdaniem usługa stałego pilnowania dzieci w świetlicy szkolnej nie jest dziełem a raczej zleceniem. I od tego trzeba zacząć, zmienić umowę - przynajmniej na umowę zlecenia. _________________ Nie odpowiadam na pytania zadane na PW i e-mail
arisa |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewania Ekspert

|
Wysłany: Sro, 29 Kwi 2009, 20:48 Temat postu: |
|
|
Dokladnie to samo wyżej napisałam
W całym poście, a zwłaszcza w pierwszych jego słowach:
ewania napisał: | Moim zdaniem powinnas zaczac od żądania uznania umowy o dzieło za nieważną i żądania zmiany jej charakteru na umowę o pracę, bądź umowę - zlecenie. |
_________________ "Bo wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy."
(Kubus Puchatek) |
|
Powrót do góry |
|
 |
arisa Ekspert

|
Wysłany: Sro, 29 Kwi 2009, 20:50 Temat postu: |
|
|
ewania napisał: | Dokladnie to samo wyżej napisałam |
No i co w związku z tym? _________________ Nie odpowiadam na pytania zadane na PW i e-mail
arisa |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Sro, 29 Kwi 2009, 21:47 Temat postu: |
|
|
To, że się zgadzacie w tej kwestii ? A ja razem z Wami.
Czyli wpierw należy wyprostować sprawę umowy, która umową o dzieło nie jest, a wtedy zadbać o drugą sprawę, czyli stwierdzenie wypadku przy pracy.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewania Ekspert

|
Wysłany: Sro, 29 Kwi 2009, 23:09 Temat postu: |
|
|
midka napisał: |
Czyli wpierw należy wyprostować sprawę umowy, która umową o dzieło nie jest, a wtedy zadbać o drugą sprawę, czyli stwierdzenie wypadku przy pracy.
|
Dokładnie tak, powodzenia życzę! I pozdrawiam serdecznie, głowa do góry!  _________________ "Bo wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy."
(Kubus Puchatek) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Inek9989
|
Wysłany: Pią, 08 Cze 2018, 16:12 Temat postu: |
|
|
zmiana charakteru umowy ze zlecenia na prace bedzie sie wiązać z obowiązkiem zapłaty zaległych składek zus przez pracodawce. i należy pamiętać, że umowe nie okresla nazwa, a jej cechy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|