Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Leno11
|
Wysłany: Wto, 29 Gru 2009, 21:29 Temat postu: Diety zagraniczne |
|
|
Witam, potrzebuje porady.
Mój pracodawca chce większą grupę pracowników wysłać do pracy fizycznej w Niemczech na okres trzech miesięcy (umowa o prace jest tak sporządzona, że pracownik nie może odmówić wyjazdu do pracy za granicą i na dodatek na śmiesznych polskich stawkach),
pracodawca zapewnia pracownikom hotel i wyżywienie.
Moje pytanie:
Czy mogę nie zgodzić się na wyżywienie oferowane przez pracodawce żywiąc się we własnym zakresie i żądać otrzymania diet na ten cel? (42 Euro / dzień)
Ndmienię, że mam problemy trawienne i muszę być na ścisłej diecie (jestem po operacji żołądka)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Pon, 04 Sty 2010, 22:53 Temat postu: |
|
|
Dokładne zasady rozliczania delegacji służbowych powinny być określone w przepisach wewnątrzzakładowych, takich jak układ zbiorowy pracy lub w regulamin wynagradzania, a w przypadku pracodawców nie zobowiązanych do sporządzania ww. dokumentów, w treści umowy o pracę.
Jednocześnie zgodnie z art. 77[5]. § 4 k.p. postanowienia układu zbiorowego pracy, regulaminu wynagradzania lub umowy o pracę nie mogą ustalać diety za dobę podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju w wysokości niższej niż dieta z tytułu podróży służbowej na terenie kraju przysługująca pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej.
Wysokość diety za dobę zagranicznej podróży służbowej oraz warunki ustalania innych należności z tytułu podróży służbowej odbywanej poza granicami kraju określone zostały w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (Dz.U. Nr 236, poz. 1991 z późn. zm.).
Rozporządzenie powyższe nie precyzuje, czy jest możliwe pokrycie poniesionych przez pracownika wydatków na wyżywienie w przypadku, gdy odmówi on korzystania z bezpłatnego wyżywienia, zapewnionego przez pracodawcę. Przewiduje jednak częściową dietę, gdyż pracownikowi, któremu pracodawca zapewnił wyżywienie całodzienne, przysługuje oprócz wyżywienia także 25% diety obowiązującej w docelowym państwie podróży (w przypadku wyjazdu służbowego do Niemiec obecnie jest to kwota 10,5 EURO / dobę zagranicznej podróży służbowej).
W uzasadnionych przypadkach, jeśli zagwarantowane wyżywienie nie realizuje diety, którą zgodnie z zaleceniami lekarza powinien stosować pracownik, można zwrócić się do pracodawcy o wypłatę ekwiwalentu za wyżywienie. W tym celu należy przedłożyć pracodawcy stosowne zaświadczenie lekarskie, mówiące o zaleceniach lekarskich.
Ekwiwalent powyższy, zgodnie z przepisami ww. rozporządzenia, jeśli jest niższy od przysługującej diety, powinien zostać wyrównany do wysokości należnej diety.
Wniosek o wypłatę ekwiwalentu lub diety, zamiast całodziennego wyżywienia, nie musi być uwzględniony, jeśli ośrodek, w którym zapewniono wyżywienie, może dostosować oferowane wyżywienie do zaleceń lekarza danego pracownika. |
|
Powrót do góry |
|
 |
azerty
|
Wysłany: Pią, 01 Paź 2010, 11:07 Temat postu: Choroba podczas delegacji |
|
|
Witam,
Niedawno bylem na zagranicznej delegacji, podczas ktorej dopadla mnie choroba i niestety musialem udac sie do lekarza a nastepnie zakupic potrzebne lekarstwa. Wedlug <ROZPORZ> w takim wypadku pracownikowi nalezy sie zwrot poniesionych kosztow. Czy firmy prywatne sa zobowiazane do przestrzegania tego prawa? Jesli tak, to czy istnieje na to jakis odrebny przepis? |
|
Powrót do góry |
|
 |
azerty
|
Wysłany: Pią, 01 Paź 2010, 11:09 Temat postu: |
|
|
chodzi o Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju
dziekuje za odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|