Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
glizda1910
|
Wysłany: Pon, 30 Mar 2009, 11:35 Temat postu: Jaka odprawa?miesięczna czy dwumiesięczna? |
|
|
Witam.Pracodawca niedawno wypowiedział mi umowę o pracę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia w trybie artykułu 36&1.Powód:wprowadzenie nowej struktury organizacyjnej i ograniczenie ilości zatrudnionych pracowników.Firma zatrudnia ponad 20 pracowników.Mam takie pytanie:jeżeli byłem zatrudniony u tego pracodawcy na umowę o pracę przykładowo:1 styczeń 2007-17 grudzień 2008.Czyli do pełnych dwóch lat zabrakło mi 13 dni,to wtedy ten miesiąc zaokrągla się do pełnego i należy się odprawa dwumiesięczna czy liczy się że nie przepracowałem dwóch lat i należy mi się odprawa jednomiesięczna?.Interesuje mnie tylko ta kwestia.Acha,umowa była na czas nieokreślony. |
|
Powrót do góry |
|
 |
beatasp
|
Wysłany: Pon, 30 Mar 2009, 15:08 Temat postu: |
|
|
cos tu nie gra, umowa na czas nieokreślony powyzej 6 m-cy nie moze sie kończyc 17 grudnia tylko w ostatnim dniu miesiąca. Więc jesli wypowiedzenie dostałes w lidtopadzie to masz dwa pewłne lata pracy i dwumiesięczna odprawę |
|
Powrót do góry |
|
 |
glizda1910
|
Wysłany: Pon, 30 Mar 2009, 15:34 Temat postu: |
|
|
No tak,trochę żle to napisałem,bo po prostu podałem przykład.Byłem zatrudniony u tego pracodawcy dokładnie od 5 marca 2007 do 4 sierpnia 2007 a następnie od 17 września 2007 do 31 marca 2009.Czyli po przeliczeniu wychodzi 23,5 miesiąca.I teraz mam pytanie,czy powinienem dostać miesięczną odprawę czy dwumiesięczną? |
|
Powrót do góry |
|
 |
beatasp
|
Wysłany: Pon, 30 Mar 2009, 20:40 Temat postu: |
|
|
skoro nie ma dwóch lat to odprawa jednomiesięczna niestety |
|
Powrót do góry |
|
 |
magas07
|
Wysłany: Wto, 31 Mar 2009, 15:13 Temat postu: odprawa |
|
|
Witam Art.*8.*1.*ustawy o o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników: Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości: 1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata; 2) dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat; 3) trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat. 2.*Przy ustalaniu okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, przepis art. 36 § 11 Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio. 3.*Odprawę pieniężną ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy. 4.*Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy. Wynika z tego, że jeżli była umowa o pracę na czas nieokreślony - to przysługuje. pozdrawiam _________________ magas07 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|