Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
justyna27
|
Wysłany: Pon, 07 Wrz 2015, 09:09 Temat postu: Zwrot za kilometrówkę w delegacji |
|
|
Cześć. W ten czwartek jadę na szkolenie swoim samochodem. 150 kilometrów w jedną stronę. Jeszcze się w firmie nie dowiadywałem ile można dostać zwrotu za przejechanie kilometra ( pracuję w urzędzie). Czy są to jakieś normalne kwoty? Czy jakieś grosze i nie ma sensu się pytać?
Ostatnio zmieniony przez justyna27 dnia Czw, 28 Lip 2016, 09:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
caspar
|
Wysłany: Pon, 07 Wrz 2015, 11:24 Temat postu: Re: Zwrot za kilometrówkę w delegacji |
|
|
justyna27 napisał: | Cześć. W ten czwartek jadę na szkolenie swoim samochodem. 150 kilometrów w jedną stronę. Jeszcze się w firmie nie dowiadywałem ile można dostać zwrotu za przejechanie kilometra ( pracuję w urzędzie). Czy są to jakieś normalne kwoty? Czy jakieś grosze i nie ma sensu się pytać? |
Wszystko zależy od tego co dla Ciebie jest marnymi groszami... Wiadomo, że każdy inaczej traktuje pieniądze. Sam jestem zdania,że skoro jedziesz swoim własnym autem to jednak warto jest się starać o to aby coś Ci tam oddali , nie sądzisz ? Pytanie czy pracujesz w prywatnej firmie czy może w urzędzie? Bo tutaj i tutja są trochę inne zasady.
Zajrzyj sobie jeszcze na ..
Ostatnio zmieniony przez caspar dnia Czw, 24 Wrz 2015, 07:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna27
|
Wysłany: Pon, 07 Wrz 2015, 14:04 Temat postu: |
|
|
Pracuję w urzędzie. Instytucji dbającej o czystość
Chyba już wiadomo o cho chodzi... o sanepid. |
|
Powrót do góry |
|
 |
caspar
|
Wysłany: Pon, 07 Wrz 2015, 15:33 Temat postu: |
|
|
Możesz sobie to sama obliczyć. W sieci są na przykład kalkulatory liczące ile dostaniesz dopłąty za taką podróż. Jesli pojemność silnika wynosi ponizej 900 cm3 to dostajesz za 1 km 52 gr. Jeśli jest większa to za 1 km dostajesz 83 zł.Tak na oko za taką odległość dostaniesz ok 2 stówek zwrotu.
Moim zdaniem warto jest się starać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Wto, 08 Wrz 2015, 05:37 Temat postu: |
|
|
caspar napisał: | Możesz sobie to sama obliczyć. W sieci są na przykład kalkulatory liczące ile dostaniesz dopłąty za taką podróż. Jesli pojemność silnika wynosi ponizej 900 cm3 to dostajesz za 1 km 52 gr. Jeśli jest większa to za 1 km dostajesz 83 zł.Tak na oko za taką odległość dostaniesz ok 2 stówek zwrotu.
83 zł za 1 km? Ciekawe.... Wg mojej wiedzy jest to 0,8358 zł za 1 km
Istotną kwestią jest to, czy pracownik ma umowę z pracodawcą na korzystanie z własnego samochodu do celów służbowych - warto zadbać o taką umowę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna27
|
Wysłany: Wto, 08 Wrz 2015, 08:45 Temat postu: |
|
|
Też właśnie wydaje mi się, że jakaś pomyłka. Taka stawka to może być za 100 km  |
|
Powrót do góry |
|
 |
caspar
|
Wysłany: Wto, 08 Wrz 2015, 09:19 Temat postu: |
|
|
midka napisał: | caspar napisał: | Możesz sobie to sama obliczyć. W sieci są na przykład kalkulatory liczące ile dostaniesz dopłąty za taką podróż. Jesli pojemność silnika wynosi ponizej 900 cm3 to dostajesz za 1 km 52 gr. Jeśli jest większa to za 1 km dostajesz 83 zł.Tak na oko za taką odległość dostaniesz ok 2 stówek zwrotu.
83 zł za 1 km? Ciekawe.... Wg mojej wiedzy jest to 0,8358 zł za 1 km
Istotną kwestią jest to, czy pracownik ma umowę z pracodawcą na korzystanie z własnego samochodu do celów służbowych - warto zadbać o taką umowę. |
Moja pomyłka Miało być tam 83 gr. Biję się w pierś Umowa jest ważna ale nie jestem pewien czy zawsze jest wymagana. Musiałabyś Justyna wszystko uzgodnić z księgowością w swojej firmie.Tam powinni Ci wszystko wyjaśnić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Wto, 08 Wrz 2015, 22:27 Temat postu: |
|
|
Co do umowy - wiele firm nie praktykuje a potem są problemy z księgowaniem takich wydatków. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|