Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
polwis1
|
Wysłany: Pon, 06 Gru 2010, 23:13 Temat postu: Wczesniejsza emerytura dla kierownika?? |
|
|
Piszę w imieniu taty.
Tata skończy w czerwcu 2011r 60 lat.Pracuje na stanowisku głównego mechanika,jest osobą nadzorującą prace innych pracowników oraz wykonjąca czesc obowiazków biurowych. Chcialby sie ubiegać o wczesniejsza emeryturę, ponieważ ma doczynienia z substancjami toksycznymi i niebezpiecznymi (praca w szczególnych warunkach)
Prosze o odpowiedz czy ma prawo do takiego świadczenia?
Dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
polwis1
|
Wysłany: Pią, 10 Gru 2010, 13:04 Temat postu: |
|
|
Tato ma przepracowanych 40 lat w tym 20 lat na stanowisku głównego mechanika(kierownik)
Chodzi mi głównie o to czy stanowisko kierownicze, gdzie wykonuje sie rowniez prace administracyjno-biurowe, kwalifikuje sie do wczesniejszej emerytury.
Dziękuje za wyjasnienie
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Pią, 10 Gru 2010, 13:50 Temat postu: |
|
|
Niektóre zawody (typu górnicy, nauczyciele) zgodnie z przepisami branżowymi mogą być traktowane inaczej, ale samo kierowanie ludźmi juz nie. Dopytywałam o lata pracy w war. szczególnych lub o charakterze szczegolnym bo to jest jedyna ewentualność, że Pana tato będzie mógł skorzystać z wcześniejszej emerytury. Mam nadzieję, że podany artykuł pomógł znaleźć odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
 |
polwis1
|
Wysłany: Wto, 25 Lut 2014, 23:16 Temat postu: cd tematu Emerytura |
|
|
Proszę o pomoc,
Tata (63lat) przechodzi na wcześniejsza emeryture prawdopodobnie od 1marca 2014.
Czy jeżeli rozwiąże umowę o pracę w dniu np. 26 lub 27 lutego 2014 i dostanie wynagrodzenie za przepracowane dni w lutym, to zastanie mu również wypłacona emerytura za miesiąc luty? jeżeli jest to istotnie ,ostatnia pensja to 5000 zł brutto, dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Anna B |
|
Powrót do góry |
|
 |
|