Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
archi23
|
Wysłany: Pią, 15 Maj 2009, 23:30 Temat postu: Czy taka sytuacja to zwolnienie grupowe? |
|
|
Witam jestem pracownikiem firmy która zatrudnia około 400 pracowników ( nie więcej niż 500) osoby te pracuje w różnych lokalizacjach, nie są ta filie jednej firmy, po prostu cześć ludzi pracuje na stanowisku pakowania (operator Lini) w warszawie a inna cześć w Sochaczewie i tak dalej. tam gdzie ja pracuje jest około 60 osób ( nie więcej niż 100) z dniem dzisiejszym wypowiedzenie z pracy z okresem 2 tyg dostało 16 osób, i teraz moje pytanie czy zwolnienie grupowe w tej sytuacji będzie brane pod uwagę tylko moje miejsce pracy czy podciągną ta pod cała firmę tzn około 400 pracowników? |
|
Powrót do góry |
|
 |
midka Moderator

|
Wysłany: Nie, 17 Maj 2009, 14:50 Temat postu: |
|
|
Sprawy, dotyczące rozwiązywania umów o pracę z pracownikami w trybie „zwolnień grupowych” regulują przepisy ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz. U. Nr 90 poz. 844 z późn. zm.).
Przepisy te stosuje się w stosunku do pracodawców zatrudniających co najmniej 20 pracowników, w razie konieczności rozwiązania stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, wtedy gdy rozwiązanie umów o pracę następuje w drodze wypowiedzenia dokonanego przez pracodawcę, a także na mocy porozumienia stron, i jeżeli w okresie nieprzekraczającym 30 dni zwolnienie obejmuje co najmniej:
· 10 pracowników, gdy pracodawca zatrudnia mniej niż 100 pracowników,
· 10 proc. pracowników, gdy pracodawca zatrudnia co najmniej 100, jednakże mniej niż 300 pracowników,
· 30 pracowników, gdy pracodawca zatrudnia co najmniej 300 pracowników.
Liczby odnoszące się do pracowników, obejmują pracowników, z którymi w ramach grupowego zwolnienia następuje rozwiązanie stosunków pracy z inicjatywy pracodawcy na mocy porozumienia stron, jeżeli dotyczy to co najmniej 5 pracowników.
W razie zatrudnienia na podstawie umowy terminowej pracowników takich nie włączamy w powyższe liczby, o ile umowy te ulegną rozwiązaniu z powodu upływu czasu, na który zostały zawarte (uchwała SN z 18 października 1994 r., I PZP 43/94).
W celu ustalenia, czy u danego pracodawcy doszło do zwolnienia grupowego, należy pod uwagę wziąć liczbę wszystkich zatrudnionych (we wszystkich punktach i oddziałach tego pracodawcy) oraz liczbę osób, które zostały zwolnione od dnia złożenia przez pracodawcę pierwszego oświadczenia woli o rozwiązaniu umowy o pracę.
W firmie, dla której Pan pracuje, mowa będzie o zwolnieniach grupowych, jeśli w ciągu 30 dni od daty pierwszego wypowiedzenia dojdzie do zwolnienia co najmniej 30 osób. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|